Dit is de top 5 to do op Bali die niet veel mensen weten

Dit is de top 5 to do op Bali die niet veel mensen weten

Wil je Bali op een manier ervaren die weinig anderen hebben meegemaakt? Dit Indonesische paradijs staat bekend om zijn levendige cultuur, prachtige stranden en betoverende tempels. Maar wat als je iets anders wilt? Iets wat niet in de gemiddelde reisbrochure staat? Deze vijf avonturen zijn perfect voor degenen die de onontdekte paden van Bali willen bewandelen. Bereid je voor op unieke ervaringen die je altijd bij zullen blijven.

1. Het dorp Sidemen verkennen

Het schilderachtige dorp Sidemen ligt verscholen in de oostelijke regio van Bali en biedt een verfrissende ontsnapping aan de toeristische drukte. Hier vind je uitgestrekte rijstterrassen, rustgevende rivieren en een ongeëvenaarde rust. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in Sidemen, waar de traditionele Balinese cultuur nog volop leeft.

Sidemen is een uitstekende bestemming voor wandelingen. Je kunt de groene heuvels beklimmen, terwijl je onderweg boeren ontmoet die nog steeds de eeuwenoude methoden gebruiken om rijst te verbouwen. Vergeet niet een goede rugzak mee te nemen met daarin genoeg water, een petje tegen de zon en comfortabele schoenen, zoals de Ecco sandalen. Deze sandalen zijn perfect voor de lange wandelingen door de rijstvelden.

Het dorp Sidemen verkennenjpg

2. Tenganan, het traditionele dorp

Tenganan, gelegen in Oost-Bali, is een van de weinige Bali Aga-dorpen, waar de oorspronkelijke inwoners van Bali nog volgens hun oude tradities leven. Het dorp staat bekend om de productie van geringsing, een zeldzame dubbelgeweven stof die wereldwijd hoog in aanzien staat.

Tijdens je bezoek kun je lokale ambachtslieden aan het werk zien en misschien zelfs een stuk van deze unieke stof aanschaffen. Het dragen van respectvolle kleding is hier een must, evenals het meenemen van een rugzak voor je spullen. Een goed zonnebrandmiddel en een hoed zijn ook noodzakelijk, vooral tijdens het verkennen van het dorp in de hete middagzon.

3. Duiken bij het USAT Liberty-wrak in Tulamben

Tulamben, aan de noordoostkust van Bali, is een droom voor duikliefhebbers. Hier ligt het beroemde wrak van de USAT Liberty, een Amerikaans vrachtschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd getorpedeerd. Het wrak ligt slechts op een paar meter van de kust, waardoor het toegankelijk is voor zowel beginnende als ervaren duikers.

Naast het wrak duiken, kun je hier genieten van een overvloed aan kleurrijke koraalriffen en zeeleven. Wat moet je meenemen? Een wetsuit voor de koele wateren, een duikcomputer om je diepte en tijd in de gaten te houden, en natuurlijk een waterdichte rugzak voor je persoonlijke spullen.

4. De krater van de Batur Kintamani beklimmen

Mount Batur is een actieve vulkaan en een van de populairste trekpleisters van Bali, maar de krater van Batur Kintamani is een minder bekende, maar adembenemende optie. Deze trekking is perfect voor natuurliefhebbers die de zonsopgang willen zien boven een van Bali’s meest iconische landschappen.

De wandeling naar de krater is uitdagend, dus je moet goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen draagt, een warme jas meeneemt voor de frisse ochtenduren, en natuurlijk een goede rugzak met voldoende water en snacks. Vergeet ook niet een camera, want het uitzicht is adembenemend en absoluut Instagram-waardig.

5. De Menjangan-eilanden bezoeken

Gelegen in het West Bali National Park, zijn de Menjangan-eilanden een verborgen paradijs voor snorkelaars en duikers. Deze eilanden bieden enkele van de meest ongerepte koraalriffen van Bali, ver weg van de drukte van de populaire stranden. Hier kun je in alle rust genieten van het kleurrijke onderwaterleven en de serene schoonheid van de natuur.

Voor een trip naar de Menjangan-eilanden heb je niet veel nodig, maar een paar essentiële items zijn een snorkelset, een waterdichte tas voor je elektronische apparaten en natuurlijk een zonnebrandmiddel met hoge SPF. Je kunt ook je wandelschoenen of sandalen meenemen voor een comfortabele wandeling langs de zandige kusten van het eiland.

Wat heb je nodig voor deze tripjes?

Een goed voorbereide reis zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van deze unieke Bali-ervaringen. Hier is een korte checklist van wat je nodig hebt:

  • Schoenen of sandalen: Comfortabel en perfect voor wandelingen en strandverkenningen.
  • Rugzak: Een stevige rugzak is essentieel om al je spullen in op te bergen.
  • Genoeg water: Hydratatie is belangrijk, vooral tijdens lange wandelingen en trektochten.
  • Petje of hoed: Bescherm jezelf tegen de felle zon.
  • Zonnebrandcrème: Vergeet niet om regelmatig opnieuw in te smeren.
  • Wetsuit en snorkeluitrusting: Voor de duik- en snorkelliefhebbers onder ons.
  • Snacks: Energierijke snacks voor onderweg.

Vakantie naar Bali steeds populairder

Wist je dat Bali een snel groeiende toeristische bestemmingen is? Volgens de Bali Sun had Bali Airport in april 2024 maar liefst 1,1 miljoen internationale toeristen ontvangen. Dit komt mede door de veelzijdigheid van het eiland en de steeds betere bereikbaarheid.

Boeken die je moet lezen

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en cultuur van Bali, zijn er een aantal uitstekende boeken die je kunt lezen. "Bali: Sekala and Niskala" van Fred B. Eiseman is een klassieker die dieper ingaat op de spirituele en culturele aspecten van het eiland. Een ander interessant boek is "A House in Bali" van Colin McPhee, dat een prachtig beeld schetst van het leven op Bali in de jaren 1930.

Wat denk jij?

Ben jij klaar om deze verborgen schatten van Bali te ontdekken? Wat lijkt jou het meest interessant om te doen tijdens je volgende reis naar Bali?