Dit moet je weten om voorbereid op vakantie te gaan

Dit moet je weten om voorbereid op vakantie te gaan

Iedereen bereidt zich anders voor op een vakantie. De één trekt zonder zich ergens druk over te maken de deur achter zich dicht, de ander maakt ellenlange to-do-lists en controleert alles drie keer. Ongeacht in welk type jij je herkent, is het handig om enkele voorbereidingen te treffen. Benieuwd wat jij niet mag vergeten voordat je op vakantie gaat? Hierbij enkele belangrijke aandachtspunten.

Het nut van een annuleringsverzekering

Hoewel steeds meer Nederlanders een reisverzekering afsluiten, ziet nog niet iedereen het nut van een annuleringsverzekering in. Zonde, want een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering kan een hoop financieel leed besparen. Een reisverzekering dekt namelijk alleen kosten die tijdens een vakantie gemaakt worden.

Gebeurt er echter iets voor vertrek, waardoor je niet weg kunt? Dan kun je geen aanspraak maken op een vergoeding. Ditzelfde geldt voor het vroegtijdig afbreken van je vakantie vanwege een ernstig ziek of overleden familielid. Loop je deze financiële risico’s liever niet? Sluit dan - eventueel in combinatie met een doorlopende reisverzekering - een annuleringsverzekering af. Let op: dit moet veelal binnen 7 dagen na het boeken van een reis gebeuren.

Welke papieren je nodig hebt

Buiten Europa op vakantie gaan vraagt vaak om iets meer regelwerk. Zo kan het nodig zijn om een visum aan te vragen, een internationaal rijbewijs te halen of buitenlands geld te wisselen. Vergeet daarnaast niet om de geldigheidsduur van je paspoort te controleren. Voor sommige bestemmingen moet een paspoort bijvoorbeeld nog 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst en/of vertrek. Maak voor de zekerheid kopieën zowel je paspoort als je reisbewijzen voor het geval dat je deze verliest.

Welke gezondheidsrisico’s je loopt

Ziek worden in het buitenland, we moeten er niet aan denken. Toch is het goed om je in te lezen in je vakantiebestemming, voordat je je koffers inpakt. Soms is het namelijk nodig of zelfs verplicht om vaccinaties te halen. Deze moeten soms enkele weken voor vertrek al gezet worden, dus plan deze ruim voor je vakantie al in. Houd daarnaast rekening met ziektes die door muggen (malaria, dengue, zika, gele koorts) en andere dieren overgebracht kunnen worden. De kans op een ziekmakende beet kan verkleind worden door bepaalde kleding te dragen en anti-muggenspray te gebruiken.

Wie er voor je huis zorgt

Inbrekers slaan het liefst hun slag als er niemand thuis is. Daarom is het verstandig om iemand op je huis te laten letten als jij op vakantie gaat. Vraag bijvoorbeeld buren om hun auto op je oprit te zetten, je post weg te halen en de gordijnen af en toe open en dicht te doen. Dit zorgt ervoor dat je huis een bewoonde indruk heeft, wat het risico op inbraken verkleint. Vergeet trouwens niet om je 06-nummer met je buren te delen. Mocht er toch iets gebeuren, dan kunnen zij contact met je opnemen.