Het moderne camperleven

Het moderne camperleven

Een camper of kampeerbus is de perfecte kampeermanier om de wereld mee te verkennen. Je kunt met een camper blijven staan en vertrekken wanneer je maar wilt en komt vaak op de mooiste plekken. Als het weer of de plek waar je staat niet zo goed is, dan pak je je spullen en vertrek je naar een nieuwe horizon. Het is dan ook niet raar dat het aantal mensen dat een camper wil kopen de laatste tijd explosief gestegen is. Enerzijds is dat ook het gevolg van corona. In die tijd bleek kamperen nog wel vaak mogelijk mits je maar zelfvoorzienend was. Aldus steeg de interesse om te gaan kamperen en ook naar campers. Anderzijds is de camper door de groeiende groep senioren ontdekt als de manier om recreëren, reizen en beleven te combineren.

Een camper voor alle seizoenen

Wie denkt dat je een camper alleen maar tijdens de zomerperiode kunt gebruiken heeft het mis. Ook kamperen met een camper in de winter wint aan populariteit. Tegenwoordig zijn de meeste campers goed geïsoleerd en vaak voorzien van verwarming. Een ander voordeel van het gebruik van een camper in de winter is dat je dan in het laagseizoen zit. De prijzen zijn lager en het aantal toeristen minder. Je kunt een camper dan ook prima gebruiken om bijvoorbeeld op wintersport te gaan.

Een gebruikte of nieuwe camper kopen

Een eigen camper betekent natuurlijk maximale vrijheid maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Wil je nu een nieuwe camper kopen, dan bestaat de kans dat je daar een jaar op moet wachten. Vaak kun je dan ook beter een goede tweedehands camper kopen. Waar je voor een nieuwe camper al snel zo’n 60.000 euro kwijt bent, heb je al een goede tweedehands camper voor zo'n 20.000 euro.

Camper versus caravan

  • Met een camper ben je vaak sneller op de plek waar je wilt zijn. Dat komt omdat in de meeste landen de maximumsnelheid voor een caravan lager is dan voor een camper
  • Met een camper ben je wendbaarder
  • Het aanbod van plekken waar je met een camper kunt staan is vaak groter. In een aantal landen mag je ook in het wild kamperen
  • Een camper is op de plek van bestemming vaak sneller geïnstalleerd dan een caravan
  • Inpakken en wegwezen om een weekendje weg te gaan is met een camper een stuk eenvoudiger dan met een caravan

Tips over het kopen van een camper

Wil je een tweedehands camper kopen maar heb je niet genoeg verstand van techniek? Neem dan iemand mee die verstand heeft van campers of laat een aankoopkeuring doen. Maak altijd een proefrit en kijk of alles goed werkt en let ook op stank en schimmel. Als de camper muf of naar luchtverfrisser ruikt moet je alert zijn.

Mooie plekken om met je camper naartoe te gaan

Natuurlijk zoek je het liefst de mooiste plekjes om met je camper te gaan staan maar net als in Nederland is in veel Europese landen in het wild kamperen niet toegestaan. Je mag daar alleen in een camper overnachten op speciale camperplaatsen. Er zijn landen waar wildkamperen wel mag. In de meeste noordelijke landen bijvoorbeeld mag op veel plekken met je camper staan en ook in bepaalde delen van Zwitserland mag je boven de boomgrens nog wildkamperen.

Het moderne camperleven

Een camper of kampeerbus is de perfecte kampeermanier om de wereld mee te verkennen. Je kunt met een camper blijven staan en vertrekken wanneer je maar wilt en komt vaak op de mooiste plekken.

Lees meer