Met de camper naar Zweden

Met de camper naar Zweden

Een rondreis door Zweden met de camper is een avontuur dat je niet snel vergeet. Van prachtige natuur tot schilderachtige dorpjes, het Scandinavische land biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen reis

Wat moet je weten voordat je met je camper de wegen van Zweden verkent?

Waarom Zweden perfect is voor een camperreis

Zweden is een land waar de natuur de hoofdrol speelt. Eindeloze bossen, meren en rustige wegen maken het de ideale bestemming voor een camperreis. Bovendien zijn er genoeg campings in Zweden waar je je camper kunt parkeren, vaak midden in de natuur. 

Of je nu van wildkamperen houdt of liever op een camping staat met alle faciliteiten, Zweden heeft voor ieder wat wils. En vergeet niet, als je hond mee naar Zweden gaat, zijn veel campings hondvriendelijk, wat je reis nog makkelijker maakt.

Wat je moet weten over tolwegen in Zweden

Gelukkig zijn de kosten relatief laag in vergelijking met sommige andere Europese landen. De meeste tolwegen in Zweden bevinden zich alleen bij de grote bruggen.

Veel wegen in het binnenland zijn tolvrij, zodat je ongestoord van de natuur kunt genieten zonder extra kosten.

De juiste voorbereidingen voor je camperreis


met de hond en camper naar zwedenpng

Als je met de camper naar Zweden gaat, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In de winter zijn winterbanden in de periode 1 december tot en met 31 maart verplicht, dus zorg ervoor dat je deze bij je hebt als je in de koudere maanden reist. 

Een milieusticker is in Zweden niet nodig, maar het kan geen kwaad om je te verdiepen in de milieuregels voor campers. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van je voertuig en hoe je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kunt houden tijdens je rondreis.

Een andere belangrijke vraag: wat zijn de kosten van een camperreis door Zweden? Naast de campings moet je ook rekening houden met brandstofkosten. Zweden staat niet bekend om zijn goedkope brandstofprijzen, dus het kan slim zijn om wat extra budget hiervoor in te plannen.

De hond mee naar Zweden

Zweden is een hondvriendelijk land, en dat merk je op de meeste campings. Als je hond mee naar Zweden gaat, zijn er wel een paar regels waar je rekening mee moet houden. Je hond moet bijvoorbeeld ingeënt zijn tegen rabiës, en het is aan te raden om altijd een recente gezondheidsverklaring van de dierenarts bij je te hebben. Daarnaast zijn er speciale hondenstranden en wandelpaden waar je hond los mag lopen, wat het een ideale bestemming maakt voor viervoeters.

Reis je met je hond, zorg dan voor voldoende stops onderweg. Zweden biedt talloze rustplekken langs de snelwegen waar je even kunt pauzeren en je hond de poten kan strekken. Dit maakt het reizen niet alleen fijner voor jehond, maar ook voor jezelf.

camping in zwedenpng

Welke plekken mag je niet missen?

Een mooie route voor een camperreis door Zweden begint vaak in het zuiden, bijvoorbeeld in Malmö. Vanaf daar kun je via de schilderachtige kustroute omhoog rijden richting de stad Göteborg. Verder naar het noorden ligt het merengebied bij Vänern en Vättern, perfect voor een rustige overnachting op een camping in Zweden. 

Vergeet niet om de beroemde eilanden zoals Öland en Gotland te bezoeken, waar je prachtig kunt kamperen aan de kust.

Voor wie nog meer avontuur zoekt, is een rit naar het hoge noorden richting Lapland een aanrader. Hier kun je genieten van eindeloze bossen, wilde dieren en misschien zelfs het noorderlicht. Voor een uitgebreide rondreis in Scandinavië is Zweden een perfecte uitvalsbasis.

Zijn er tegenargumenten om met de camper te gaan?

Zoals met elke vorm van reizen zijn er ook nadelen aan een camperreis naar Zweden. Zo kan het vinden van een goede parkeerplek in de grotere steden een uitdaging zijn. Daarnaast kan de lange reistijd een minpunt zijn, zeker als je van plan bent om vanuit Nederland naar Zweden te rijden. 

Het weer kan soms ook roet in het eten gooien, vooral in de wintermaanden wanneer wegen glad kunnen zijn.

Tips voor een rondreis Zweden

Om je camperreis zo ontspannen mogelijk te maken, zijn hier een paar tips voor een rondreis Zweden:

  • Plan je route van tevoren, zodat je niet voor onverwachte tolwegen komt te staan.
  • Reserveer campings op tijd, vooral in de zomermaanden wanneer het druk kan zijn.
  • Zorg voor voldoende voorraad, want niet alle dorpen hebben supermarkten met een groot aanbod.
  • Neem winterbanden mee als je in de winter reist, dit is verplicht in Zweden.

Een camperreis door Zweden is dé manier om op je eigen tempo het land te verkennen. Met je eigen huis op wielen heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Of je nu kiest voor een rondreis langs de meren of liever de kustroute volgt, Zweden biedt voor ieder wat wils. Wat zou jouw ideale route zijn?

Met de camper naar Zweden

Van prachtige natuur tot schilderachtige dorpjes, het Scandinavische land biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen reis. 

Lees meer