Wat mag niet ontbreken tijdens het kamperen?

Wat mag niet ontbreken tijdens het kamperen?

Ga je kamperen, dan maakt het nogal verschil uit of je ervaren bent of niet. Ervaren kampeerders weten maar al te goed welke spullen het verschil maken en je dus echt niet moet vergeten. Natuurlijk is een kampeeruitrusting ook zeer persoonlijk en afhankelijk van de omstandigheden waar je gaat kamperen. Niet iedereen zal zelf water filteren bijvoorbeeld, of gaat zelf koken op een gasstel buiten! Want kamperen gebeurt tegenwoordig steeds vaker vanuit de caravan of camper. Moderne campers en caravans zijn meestal voorzien van gas/ licht en water. Natuurlijk zul je zelf moeten zorgen voor een aansluiting, wat op sommige campings mogelijk is.

Maar wat mag je eigenlijk echt niet vergeten? Naast alle attributen en voorzieningen is het hebben van een voortent onontbeerlijk voor geslaagde vakantie.

Zo belangrijk is een voortent

De caravan of camper is je huisje, daar waar je kookt en slaapt en waar je aan een klein tafeltje eten kunt nuttigen. In de praktijk echter gebeurt dat maar zelden; kamperen betekent immers buiten eten, socializen met de mede kampeerders in je directe omgeving. De voortent speelt daarbij een belangrijke rol. Hij is je riante woonkamer, of plek waar je de tuintafel stalt met gezellige stoelen er omheen. Een plek waar je dus samen komt met het hele gezin en waar genoeg ruimte is voor bezoek en aanhang. Regent het, dan wil je natuurlijk niet met de deur dicht binnen in de caravan zitten; de voortent geeft je ademruimte en voldoet aan het grote vrijheidsgevoel van kamperen je geeft!

Aandachtspunten voortent

Met welke punten houd je rekening voordat je voortenten gaat bekijken? Bepaal over hoeveel ruimte je minimaal wilt beschikken en waarvoor je de voortent zult gebruiken. Koop een solide voortent; een die bewezen bestand is tegen grotere windkrachten en die over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt. Daarnaast is het wel zo fijn als de voortent over veel 'ramen' beschikt - in de zin van doorzichtig kunststof. Let er wel op dat hij UV bestendig is, zodat je huid niet alsnog in de tent verbrand raakt.

Koel in de zomer, warm in de winter

Goede voortenten kennen de eigenschap dat zij isolerend werken. Dit betekent dat zij ten tijde van hitte de binnenruimte koeler houden en ten tijde van kou de ruimte warm houden. Let hierop tijdens je aankoop. Ook let je er op of hij optimaal, op alle fronten waterdicht is; zowel het materiaal als de afwerking bij de rits en ventilatiegaten.

Kwaliteit biedt een langere levensduur

Vanzelfsprekend is de kwaliteit van het doek en de constructie zeer bepalend voor de levensduur van de voortent. Kies een duurzame kwaliteit; in dit geval geldt echt 'goedkoop is duurkoop'. Je kunt beter een goede tweedehands voortent aanschaffen, dan een nieuwe voortent van mindere kwaliteit. Houd dit in gedachten en kies kwaliteit indien je niet ieder jaar een nieuwe voortent wilt aanschaffen.