Zo stel je een budget op voor vakantie

Zo stel je een budget op voor vakantie

Op vakantie gaan is voor de meesten toch wel de leukste tijd van het jaar. Het is een tijd van rust, nieuwe dingen bezoeken, goed weer en even bijkomen. Terwijl we aan het genieten zijn, kunnen we al snel het zicht op onze financiën verliezen. Of je nu gaat voor een luxe all-inclusive of een budget trip in een hostel, het is altijd verstandig om van tevoren een budget op te stellen. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat je voldoende spaargeld opzij zet om comfortabel op vakantie te kunnen.

Het belang van budgetteren

Een budget opstellen is een vaardigheid waar we allemaal wel iets van kunnen leren. Het is immers te makkelijk om het zicht op je uitgaven te verliezen. Een budget komt niet alleen van pas bij een vakantie, maar ook bij het inrichten van je huis of het plaatsen van sportweddenschappen zoals op betFIRST. Wanneer jij in staat bent om goed te budgetteren, zul je meer uit je inkomen kunnen halen. We kunnen een budget voor de vakantie verdelen in drie delen: je uitgaven vooraf, je uitgaven tijdens de vakantie en eventuele uitgaven na de vakantie. Het gaat hier om alle uitgaven die je maakt voor je vakantie.

Uitgaven vooraf aan je vakantie

Voordat je vertrekt maak je normaal gesproken al wat uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan je accommodatie die je vooruit moet betalen of een reisverzekering die je af moet sluiten. Ga even na wat je nodig hebt en hoeveel deze zaken zullen kosten. Dit zijn dus je accommodatie, reisverzekering, vaccinaties en andere diensten die je vooruit moet betalen. Daarnaast zul je ook van tevoren je vliegticket moeten boeken mits je met het vliegtuig gaat. Wanneer je buiten de Europese Unie reist, moet je er rekening mee houden dat je in een andere valuta zal betalen. Aan het omwisselen van valuta zitten tevens kosten verbonden.

Uitgaven tijdens je vakantie

Als het dan eindelijk tijd is om weg te gaan dan gaat het plezier echt beginnen. Terwijl je op vakantie bent heb je per dag een aantal vaste uitgaven zoals de accommodatie, toeristenbelasting, eten en drinken. Daarnaast wil je natuurlijk ook iets bezichtigen dus maak een budget voor uitjes. Denk hierbij aan activiteiten zoals een museum bezoeken, kanoën of suppen, een fiets huren of een tour boeken. Vergeet niet om tevens de kosten van het vervoer hierbij op te rekenen zoals benzine of kaartjes voor het openbaar vervoer. Andere kosten die mensen vaak over het hoofd zien zijn de kosten voor het vervoer van en naar de luchthaven.

Uitgaven na je vakantie

Het komt nog wel eens voor dat je na je vakantie wat uitgaven hebt. Dit type uitgaven worden vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn wel degelijk belangrijk voor je budget. Het gaat hier met name om uitgaven die pas later gefactureerd worden zoals een internetbundel of misschien wel een verkeersboete.

Extra tips

Doe voordat je weggaat goed onderzoek naar verschillende accommodaties, restaurants en activiteiten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde activiteiten goedkoper zijn als je ze vooraf boekt of online besteld. Daarnaast kan het zeker helpen om de prijzen van accommodaties

online te vergelijken. Over het algemeen geldt dat des te vroeger je boekt, des te goedkoper de prijs zal zijn. Boek je vliegticket of hotel dus liever niet een week van tevoren, maar een paar maanden van tevoren. Op deze manier kun je ook langer naar je vakantie uitkijken. Ten slotte is het verstandig om je budget altijd 20 procent hoger in te schatten. Op deze manier heb je in ieder geval voldoende budget en ook de vrijheid om iets meer uit te geven.